Türk Kahvesi Tüketilen Mekânların Seçimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Nevşehir Örneği

gdc.relation.journal Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi en_US
dc.contributor.author Çizmeci, Bülent
dc.contributor.author Acar, Neşe
dc.contributor.author Çakırbaş, Ali
dc.contributor.authorID 0000-0002-7722-6003 en_US
dc.contributor.authorID 0000-0002-2217-5392 en_US
dc.contributor.authorID 0000-0002-9830-1463 en_US
dc.contributor.department AGÜ en_US
dc.contributor.institutionauthor Çizmeci, Bülent
dc.contributor.other 01. Abdullah Gül University
dc.date.accessioned 2025-09-25T11:02:28Z
dc.date.available 2025-09-25T11:02:28Z
dc.date.issued 2019 en_US
dc.description.abstract Dünyanın pek çok yerinde üretilen ve farklı biçimlerde sunulan kahvenin kültür hayatımızın_x000D_ zenginleşmesinde de önemli katkıları olduğu görülmektedir. İşletmelerin rakiplerine göre farklılığını_x000D_ gösterebilmek için kahvenin sunulduğu mekânlarda önemli rol oynamaktadır. Çalışmada Türk_x000D_ kahvesinin gelişim süreci anlatılmış ve Nevşehir örneğinde Türk kahvesi tüketilen mekânların_x000D_ seçimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi, Türk kahvesi tüketim amacı ve tüketim alışkanlıkları_x000D_ tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma, Türk kahvesi tüketen 409 kişi üzerinde anket tekniği_x000D_ kullanılarak yapılmıştır. Belirlenen beş faktörün algılanma düzeylerinin demografik değişkenlere_x000D_ göre farklılık gösterip göstermediğini test etmek için yapılan tek yönlü varyans (MANOVA) analizi_x000D_ sonucu tüketicilerin eğitim durumu, meslek ve gelirleri itibariyle farklılıklar bulunmuştur. Yapılan_x000D_ t-Testi sonucunda ise tüketicilerin cinsiyetleri itibariyle hizmet düzeyi ve fiziki ortam olarak_x000D_ adlandırılan faktörlerin algılanmasında, medeni duruma göre ise fiziki ortam adlı faktörün_x000D_ algılanmasında farklılık bulunmuştur. en_US
dc.description.abstract Coffee, produced in many places in the world and presented in different forms, has also made_x000D_ important contributions to the enrichment of our cultural life. It plays an important role in the places_x000D_ where coffee is served in order to show the difference between businesses and their competitors._x000D_ Turkish coffee development process has been explained in the study and determination of factors_x000D_ affecting the selection of Turkish coffee in Nevsehir sample, Turkish coffee consumption purpose_x000D_ and consumption habits have been determined. The research was conducted by using survey_x000D_ technique on 409 people who consumed Turkish coffee. With the analysis of one way variance_x000D_ (MANOVA) which was performed for testing whether 5 factors perception levels according to_x000D_ demographic variables, some significant differences were found between the education status,_x000D_ professions and income of consumers and their perceptions of these factors. As a result of the t-test,_x000D_ there is a difference in the perception of the factors of service level and physical environment_x000D_ according to the genders of the consumers and also there is a difference in the perception of the_x000D_ physical environment according to the marital status. en_US
dc.identifier.issn 2149-4622
dc.identifier.uri https://doi.org/10.18506/anemon.425801
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12573/5083
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Muş Alparslan Üniversitesi en_US
dc.relation.isversionof 10.18506/anemon.425801 en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Turkish Coffee en_US
dc.subject History of the Coffee en_US
dc.subject Coffee Culture en_US
dc.subject Consumption en_US
dc.subject Consumption Habits en_US
dc.title Türk Kahvesi Tüketilen Mekânların Seçimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Nevşehir Örneği en_US
dc.title.alternative Determination of Factors Affecting the Selection of Turkish Coffee Places: An Example of Nevsehir en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.description.endpage 143 en_US
gdc.description.issue 1 en_US
gdc.description.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - İdari Personel ve Öğrenci en_US
gdc.description.startpage 135 en_US
gdc.description.volume 7 en_US
relation.isOrgUnitOfPublication 665d3039-05f8-4a25-9a3c-b9550bffecef
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 665d3039-05f8-4a25-9a3c-b9550bffecef

Files