Türk Kahvesi Tüketilen Mekânların Seçimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Nevşehir Örneği
| gdc.relation.journal | Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi | en_US |
| dc.contributor.author | Çizmeci, Bülent | |
| dc.contributor.author | Acar, Neşe | |
| dc.contributor.author | Çakırbaş, Ali | |
| dc.contributor.authorID | 0000-0002-7722-6003 | en_US |
| dc.contributor.authorID | 0000-0002-2217-5392 | en_US |
| dc.contributor.authorID | 0000-0002-9830-1463 | en_US |
| dc.contributor.department | AGÜ | en_US |
| dc.contributor.institutionauthor | Çizmeci, Bülent | |
| dc.contributor.other | 01. Abdullah Gül University | |
| dc.date.accessioned | 2025-09-25T11:02:28Z | |
| dc.date.available | 2025-09-25T11:02:28Z | |
| dc.date.issued | 2019 | en_US |
| dc.description.abstract | Dünyanın pek çok yerinde üretilen ve farklı biçimlerde sunulan kahvenin kültür hayatımızın_x000D_ zenginleşmesinde de önemli katkıları olduğu görülmektedir. İşletmelerin rakiplerine göre farklılığını_x000D_ gösterebilmek için kahvenin sunulduğu mekânlarda önemli rol oynamaktadır. Çalışmada Türk_x000D_ kahvesinin gelişim süreci anlatılmış ve Nevşehir örneğinde Türk kahvesi tüketilen mekânların_x000D_ seçimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi, Türk kahvesi tüketim amacı ve tüketim alışkanlıkları_x000D_ tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma, Türk kahvesi tüketen 409 kişi üzerinde anket tekniği_x000D_ kullanılarak yapılmıştır. Belirlenen beş faktörün algılanma düzeylerinin demografik değişkenlere_x000D_ göre farklılık gösterip göstermediğini test etmek için yapılan tek yönlü varyans (MANOVA) analizi_x000D_ sonucu tüketicilerin eğitim durumu, meslek ve gelirleri itibariyle farklılıklar bulunmuştur. Yapılan_x000D_ t-Testi sonucunda ise tüketicilerin cinsiyetleri itibariyle hizmet düzeyi ve fiziki ortam olarak_x000D_ adlandırılan faktörlerin algılanmasında, medeni duruma göre ise fiziki ortam adlı faktörün_x000D_ algılanmasında farklılık bulunmuştur. | en_US |
| dc.description.abstract | Coffee, produced in many places in the world and presented in different forms, has also made_x000D_ important contributions to the enrichment of our cultural life. It plays an important role in the places_x000D_ where coffee is served in order to show the difference between businesses and their competitors._x000D_ Turkish coffee development process has been explained in the study and determination of factors_x000D_ affecting the selection of Turkish coffee in Nevsehir sample, Turkish coffee consumption purpose_x000D_ and consumption habits have been determined. The research was conducted by using survey_x000D_ technique on 409 people who consumed Turkish coffee. With the analysis of one way variance_x000D_ (MANOVA) which was performed for testing whether 5 factors perception levels according to_x000D_ demographic variables, some significant differences were found between the education status,_x000D_ professions and income of consumers and their perceptions of these factors. As a result of the t-test,_x000D_ there is a difference in the perception of the factors of service level and physical environment_x000D_ according to the genders of the consumers and also there is a difference in the perception of the_x000D_ physical environment according to the marital status. | en_US |
| dc.identifier.issn | 2149-4622 | |
| dc.identifier.uri | https://doi.org/10.18506/anemon.425801 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12573/5083 | |
| dc.language.iso | tur | en_US |
| dc.publisher | Muş Alparslan Üniversitesi | en_US |
| dc.relation.isversionof | 10.18506/anemon.425801 | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Turkish Coffee | en_US |
| dc.subject | History of the Coffee | en_US |
| dc.subject | Coffee Culture | en_US |
| dc.subject | Consumption | en_US |
| dc.subject | Consumption Habits | en_US |
| dc.title | Türk Kahvesi Tüketilen Mekânların Seçimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Nevşehir Örneği | en_US |
| dc.title.alternative | Determination of Factors Affecting the Selection of Turkish Coffee Places: An Example of Nevsehir | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
| dspace.entity.type | Publication | |
| gdc.description.endpage | 143 | en_US |
| gdc.description.issue | 1 | en_US |
| gdc.description.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - İdari Personel ve Öğrenci | en_US |
| gdc.description.startpage | 135 | en_US |
| gdc.description.volume | 7 | en_US |
| relation.isOrgUnitOfPublication | 665d3039-05f8-4a25-9a3c-b9550bffecef | |
| relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery | 665d3039-05f8-4a25-9a3c-b9550bffecef |