Nanotanecikler İçeren Yüksek Miktarda Doğal Puzolan Katkılı Çimentolar: Özellikler, Hidratasyon ve Hamur İç Yapısı

No Thumbnail Available

Date

2015

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

TUBİTAK

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Journal Issue

Abstract

Çimento sektörü dünya genelinde atmosfere salınan CO2 gazının %7’sinden tek başına_x000D_ sorumludur. Çimento sektörü odaklı CO2 emisyonlarının azaltılabilmesinde en etkin yol,_x000D_ çimentolardaki mineral katkı kullanım oranının yükseltilebilmesidir. Bunun önündeki en büyük_x000D_ engel göreceli olarak yüksek miktarda mineral katkılı çimentoların geç priz süreleri, düşük_x000D_ dayanımları ve yüksek büzülme eğilimleridir. Son yıllarda nanoteknolojiye olan ilgi artışıyla_x000D_ beraber, nanotaneciklerin çimento sistemlerinde kullanımına yönelik çalışmalar dikkat_x000D_ çekmektedir._x000D_ Bu projede yüksek miktarda doğal puzolan içeren çimentolara nanotanecik ilavesinin, farklı_x000D_ doğal puzolan tiplerine de bağlı olarak, bu çimentoların hidratasyonu, hamur iç yapısı ve_x000D_ özellikleri üzerindeki etkisi irdelenmiştir. Yirmi üç farklı doğal puzolanik malzemeden türlerini_x000D_ en iyi şekilde yansıtacak şekilde seçilen bir zeolit, bir pomza ve bir volkanik tüfün her birisi,_x000D_ ağırlıkça %50 oranında Portland çimentosuna ikame edilerek katkılı çimentolar hazırlanmıştır_x000D_ (toplam 20 farklı çimento kompozisyonu). Bu çimentolara %1 ve %2 oranlarında nanoCaCO3 ve nano-SiO2 tanecikleri ilave edilerek, çimentoların hidratasyonu, hamurların iç_x000D_ yapısı ve harç özellikleri incelenmiştir. Bu kapsamda izotermal kalorimetreyle hidratasyon_x000D_ kinetiği, taze hamurların vizkositesi, termal analizle sertleşmiş hamurların kalsiyum hidroksit_x000D_ ve bağlanmış su içerikleri, elektron mikroskobuyla iç yapı gözlemleri, harçların dayanımları_x000D_ ve büzülme (rötre) ölçümleri gerçekleştirilmiştir._x000D_ Yapılan deneysel çalışmaların sonucunda nanotanecik ilavesinin, yüksek miktarda doğal_x000D_ puzolan içeren çimentoların başta hidratasyon kinetiği (reaksiyon hızı ve açığa çıkan_x000D_ hidratasyon ısısı) olmak üzere, iç yapısını mikro ve nano düzeyde modifiye ettiği tespit_x000D_ edilmiştir. Çimento harçlarında %19’a varan oranlarda basınç dayanımı artışları ile_x000D_ büzülmelerde belirgin düşüşler gözlenmiş ve bu durumun nanotanecik ilavesiyle hamur iç_x000D_ yapısının gözenek boyut dağılımında meydana gelen yoğunlaşmayla ilgili olduğu_x000D_ değerlendirilmiştir.
In the world cement industry is solely responsible for 7% of CO2 emitted into the_x000D_ atmosphere. The most effective way to reduce of CO2 emissions from the cement_x000D_ sector is increasing the utilization rate of mineral admixtures in cements. The greatest_x000D_ obstacle to this is some negative properties mineral blended cements such as delay in_x000D_ setting time, relatively lower strength performance and high shrinkage tendency. In_x000D_ recent years there is an increasing attention on nanotechnology applications and_x000D_ accordingly to use of nanoparticles in Portland cement systems._x000D_ In this project, the effects of nanoparticle addition into high-volume natural pozzolan_x000D_ blended cements on their hydration, microstructure and properties, depending on the_x000D_ type of natural pozzolan were investigated experimentally. Among twenty three natural_x000D_ pozzolanic materials, one representative sample was selected from zeolite, pumice_x000D_ and volcanic tuff groups of materials. These selected pozzolans were used to obtain_x000D_ blended cements containing 50% natural pozzolans by mass (totally twenty different_x000D_ cements). 1% and 2%( by weight of blended cements) nano-CaCO3 ve nano-SiO2_x000D_ particles were added to the cementious systems and the hydration, paste_x000D_ microstructure and mortar properties of the cements were determined. In this context,_x000D_ hydration kinetics by isothermal calorimetry, viscosity of fresh pastes, calcium_x000D_ hydroxide and bound water content of hardened cement pastes, microstructure_x000D_ observations by electron microcopy, strength and shrinkage of mortars of the cements_x000D_ were determined experimentally._x000D_ As conclusions of experimental studies, it was determined that nanoparticle addition_x000D_ modifies hydration kinetics (reaction rate and heat of hydration) of the high-volume_x000D_ natural pozzolan blended cements and the microstructure of their hardened pastes. I_x000D_ was observed that there are increases in compressive strength up to 19% as well as_x000D_ some reductions in shrinkage values of mortars. These improvements were associated_x000D_ with the improvements in microstructure of hardened cement pastes including pore_x000D_ size distribution.

Description

Keywords

Çimento, Doğal puzolan, İç yapı, Nanoteknoloji, Nanotanecik, Cement, Microstructure, Nanoparticle, Nanotechnology, Natural pozzolan

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

178
Google Scholar Logo
Google Scholar™

Sustainable Development Goals

7

AFFORDABLE AND CLEAN ENERGY
AFFORDABLE AND CLEAN ENERGY Logo

13

CLIMATE ACTION
CLIMATE ACTION Logo