Omega-3 Yağ Asitlerinin Nişasta Nanopartiküllerle Stabilize Edilmiş Emülsiyonlar İçine Enkapsüle Edilmesi

dc.contributor.advisor Kahraman, Kevser
dc.contributor.author Korkut, Ayşe
dc.contributor.department AGÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Malzeme Bilimi ve Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı en_US
dc.contributor.other 01. Abdullah Gül University
dc.contributor.other 02.07. Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği
dc.contributor.other 02. Mühendislik Fakültesi
dc.date.accessioned 2021-12-18T08:32:15Z
dc.date.available 2021-12-18T08:32:15Z
dc.date.issued 2021 en_US
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021-01
dc.description.abstract Bu tez çalışmasının temel amacı emülsiyon stabilizatörü olarak kullanılacak nişasta nanopartiküllerini üretmektir. Tezin ilk bölümünde asit hidrolizi ile nişasta nanopartikülleri üretilmiş ve nişasta nanopartikülleri morfolojik özellikler ve boyut, kristalinite ve yapısal özellikler açısından karakterize edilmiştir. Pickering emülsiyonlar, iki farklı yağ fraksiyonunda (Φ0.6 ve Φ0.8) ve farklı yağlarla (ayçiçeği ve mısır yağı) hazırlanmıştır. En iyi emülsiyon stabilitesini sağlayan nişasta nanopartikülünü belirlemek için emülsiyonlar %2 nişasta nanopartikülü (mg nişasta/g emülsiyon) ilavesiyle hazırlanmıştır. Emülsiyonlar, oda koşullarında 30 gün süreyle depolanmış ve faz ayrımı olup olmadığı gözlenmiştir. En stabil emülsiyon, Φ0.6 yağ fraksiyonunda mısır yağı ile 1:3 nişasta:H2SO4 oranı (1:3 (3)) ile 3 gün hidrolize edilmiş nişasta nanopartikülü (%2) kullanılarak hazırlanmıştır. Tezin ikinci bölümünde, omega-3 yağ asitleri Pickering emülsiyonlar içine enkapsüle edilmiştir. Omega-3 kaynağı olarak keten tohumu yağı seçilmiştir. Emülsiyonlar, %3 oranında nişasta nanopartikülleri (1:3(3)) ilavesiyle Φ0.2 yağ fraksiyonunda hazırlanmıştır. Emülsiyonlar 25±1°C' de 15 gün depolanmış ve depolama sırasında emülsiyonlardaki değişiklikler fiziksel stabilite, peroksit sayısı, pH, partikül boyutu ve zeta potansiyeli açısından incelenmiştir. Omega-3 yağ asitlerinin enkapsüle edilmesi için kullanılan nişasta nanopartikülleri ile stabilize edilen Pickering emülsiyonlar, keten tohumu yağını birincil oksidasyona karşı daha dirençli hale getirmiştir.
dc.description.abstract The main purpose of the thesis is to produce starch nanoparticles to be used as an emulsion stabilizer. In the first part of the thesis, starch nanoparticles were produced via acid hydrolysis and the starch nanoparticles were characterized in terms of morphological properties and size, crystallinity and structural properties. Pickering emulsions were prepared in two different oil fractions (Φ0.6 and Φ0.8) with different oils (sunflower and corn oil). To determine the starch nanoparticle which provides the best emulsion stability, emulsions were prepared with addition of 2% (mg starch/g emulsion) starch nanoparticles. Emulsions were stored for 30 days at room conditions and phase separation was visually examined. The most stable emulsion was prepared with corn oil at Φ0.6 oil fraction when the starch nanoparticle (%2) produced with a 1:3 starch:H2SO4 ratio and 3 days hydrolysis (1:3 (3)) was used as stabilizer. In the second part of the thesis, omega-3 fatty acids were encapsulated in Pickering emulsions. Flaxseed oil was selected as the omega-3 fatty acid source. The emulsions were prepared using flaxseed oil at a Φ0.2 oil fraction with the addition of 3% starch nanoparticles (1: 3 (3)). The emulsions were stored for 15 days at 25±1°C. Changes in the emulsions during storage were examined in terms of physical stability, peroxide number, pH, particle size, and zeta potential. Pickering emulsions stabilized with starch nanoparticles to encapsulate omega-3 fatty acids made flaxseed oil more resistant to primary oxidation. en_US
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=wf-FPgY-5qjHEzEoOgvMs4fYC79ZQ8QYHekKBf5K4M2Q0EASsXH4FIYtsV94BXFx
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12573/1088
dc.language.iso eng en_US
dc.language.iso en
dc.publisher Abdullah Gül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Engineering Sciences en_US
dc.subject Mühendislik Bilimleri
dc.title Omega-3 Yağ Asitlerinin Nişasta Nanopartiküllerle Stabilize Edilmiş Emülsiyonlar İçine Enkapsüle Edilmesi
dc.title Encapsulation of Omega-3 Fatty Acids Into Starch Nanoparticle Stabilized Pickering Emulsions en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.institutional Kahraman, Kevser
gdc.description.department Fen Bilimleri Enstitüsü / Nanoteknoloji ve İleri Malzemeler Ana Bilim Dalı
gdc.description.endpage 63
gdc.description.publicationcategory Tez en_US
gdc.identifier.yoktezid 657783
relation.isAuthorOfPublication 012cc629-19ed-48ed-bd1b-821904a7fd0d
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 012cc629-19ed-48ed-bd1b-821904a7fd0d
relation.isOrgUnitOfPublication 665d3039-05f8-4a25-9a3c-b9550bffecef
relation.isOrgUnitOfPublication 03adf3b0-3511-421e-b492-8fe188140fc0
relation.isOrgUnitOfPublication ef13a800-4c99-4124-81e0-3e25b33c0c2b
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 665d3039-05f8-4a25-9a3c-b9550bffecef

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
67-AYŞE KORKUT.pdf
Size:
2.72 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Yüksek Lisans Tezi

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: