Farklı Yöntemler ile Laboratuvar Ortamında Modellenerek İyileştirilen Organik Zeminlerin Nümerik Yöntemlere Bağlı Olarak Değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Geoteknik mühendisliğinde problemli zemin türleri arasında yer alan organik zeminler; düşük taşıma kapasitesi ve yüksek deformasyon özelliğine sahiptir. Geoteknik mühendisliğinde yumuşak zemin sınıfına giren organik zeminler ülkemizde yaygın alanlarda bulunur. Literatürde yapılmış olan çalışmalar, araziden alınan örselenmiş organik zemin numuneleri kullanılarak laboratuvarda hazırlanmış numuneler üzerinde yürütülmüştür. Bu nedenle bu tür yaklaşımların zemin davranışının arazideki koşulları doğru yansıtmadığı bilinmektedir. Bu durum dikkate alınarak proje kapsamında tasarımı tarafımızca yapılan 75 cm X 75 cm X 45 cm ve 100 cm X 75 cm X 45 cm boyutlarına sahip kasalar kullanılarak alınan organik zemin numuneleri alınmıştır. Tasarlanan laboratuvar tipi jet grout ünitesi yardımıyla bu kasalarda üretilen alkali aktif uçucu kül katkılı jet grout kolonlar, geleneksel ve geosentetik sargılı taş kolonlar tekil ve grup kolon şeklinde üretilerek, organik zemin taşıma gücü üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ayrıca, yükleme yapılan model deneyler Plaxis 3D programı yardımıyla analiz edilmiş ve deney sonuçları ile karşılaştırılmıştır.