Investigation on Usage Possibilities of Gasification Plant Wood Waste and Sivas Kangal Lignite Coal in Dye Adsorption - Top, Soner; Kırma, Ramazan; Uçkun, Şükrü; Sarıkaya, Musa; Timür, İrfan (My University, 2020)
In this study, the usage possibilities of wood waste obtained from Gebze MDF and ParticleBoard Gasification Plant preliminary studies and Sivas Kangal lignite coal as absorbents wereinvestigated. In this way, it was aimed both to evaluate the wastes and to prevent environmentalpollution with materials that are cheaper and easier to obtain. The structure and surface propertiesof wood waste and coal samples crushed and ground to -75 µm size and used as adsorbent wereinvestigated by XRD, SEM and BET analyses. In addition, samples have been characterized byelemental, ash, moisture, volatile matter and fixed carbon analyses. In the experiments, methyleneblue (MM) with the formulation of C16H18CIN3 S.xH2 O was used. The effects of temperature, mixingtime and concentration parameters on MM adsorption were investigated. Langmuir isotherms werecreated for different temperatures at optimum concentrations. As a result, it has been revealed thatlignite coal and wood waste can be used as adsorbent. A 10 ppm MM for lignite coal and 3 ppmMM for wood waste were determined to be ideal concentrations for adsorption.

Bu çalışmada Sivas Kangal linyit kömürü ile Gebze MDF ve Yonga Levha Gazlaştırma Tesisi ön çalışmalarında elde edilen odun atığının adsorban olarak kullanılma olanakları araştırılmıştır. Böylelikle hem atıkların değerlendirilmesi hem de daha ucuz ve kolay elde edilen malzemeler ile çevre kirliliğinin önlenmesi amaçlanmıştır. -75 µm boyutuna kırılıp öğütülen ve adsorban olarak kullanılan odun atığı ve kömür numunelerin yapı ve yüzey özellikleri XRD, SEM ve BET analizleri ile incelenmiştir. Ayrıca kül, nem, uçucu madde ve sabit karbon içerikleri ile elementel analizleri yapılarak numuneler karakterize edilmiştir. Deneylerde boyar madde olarak C16H18CIN3S.xH2O formülasyonuna sahip metilen mavisi (MM) kullanılmıştır. Sıcaklık, karıştırma süresi ve derişim parametrelerinin MM adsorpsiyonu üzerine etkileri araştırılmıştır. Optimum konsantrasyonlarda değişik sıcaklıklar için Langmuir izotermleri oluşturulmuştur. Sonuç olarak mevcut çalışma ile adsorban olarak tercihen linyit kömürü ve odun atığının kullanılabileceği ortaya konulmuştur. Linyit kömürü için 10 ppm ve odun atığı için ise 3 ppm MM konsantrasyonlarının adsorpsiyon için ideal derişimler olduğu belirlenmiştir.
Gazlaştırma Tesisi Odun Atığı ve Sivas Kangal Linyit Kömürünün Boya Adsorpsiyonunda Kullanım Olanaklarının Araştırılması
Keywords: Kimya, Uygulamalı; Çevre Bilimleri