İstanbul Kara Surları İçin Kaynak Yaratılmasına Yönelik Stratejik Plan - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Ülkemizde, UNESCO Dünya Miras Listesine kayıtlı 18 alan içerisinde, İstanbul’daki diğer 3 alan ile birlikte Üstün Evrensel Değere sahip olduğu kabul edilmiş olan İstanbul Kara Surları için koruma çalışmaları kapsamında, projeleri hazırlanmış ve onaylanmış restorasyon çalışmalarının gerçekleştirilmesine yönelik kültürel mirasın fonlanması amacı ile Kara Surları için Stratejik Plan hazırlıkları sürmektedir. Kara Surlarının itibarının yeniden ön plana çıkarılmasını, Kara Surları’nın mevcut hali ile Üstün Evrensel Değeri gözetilerek, İstanbul için oldukça önemli bir tarihi belge olma niteliğini koruyarak yapılmaya çalışılan restorasyon ve onarım çalışmaları için İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çağdaş koruma yaklaşımlarını benimseyerek Kara Surları ve çevresi için koruma ve itibarını ön plana çıkarma kampanyası girişimlerine başlamıştır. Kültürel mirasın fonlanması için Kara Surlarının sahip olduğu itibarın görünürlüğünün arttırılması, alandaki somut ve somut olmayan kültürel mirasın oluşturduğu potansiyeller ile risklerin gözetilmesi ve kentsel mekânsal kalitenin arttırılması ile Kara Surları ve evresinin İstanbul’un gündelik yaşantısında yeri olan, güvenli bir şekilde deneyimlenen bir odak ve kentsel koruma/arkeoloji çalışmalarında iyi bir örnek haline gelmesi için başlatılan çalışmaların ilk adımı olan “İstanbul Kara Surları’nın Korunması için Kaynak Yaratılması Stratejik Planı” hazırlanmasına karar verilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı bünyesindeki bu çalışma KİVİ Stratejik Planlama A.Ş. tarafından yürütülmüştür. Çalışmanın amacı; İstanbul Kara Surları’nın görünürlük, farkındalık ve itibarını ön plana çıkarmak suretiyle korunması için bütçe oluşturulmasını sağlayacak kaynağın yaratılması ve muhtemel destekleyicilere tanıtılması üst kabulüne uygun olarak stratejilerin belirlenmesi; bu stratejilerin altında amaçların listelenmesi ve amaçlara erişmek için gereken eylemlerin bulunacağı eylem planının hazırlanmasıdır.