Kayseri Cami-i Kebir Ahşap Kapıları Yeni Kültürel Miras Değeri Olarak Aslına Uygun İhya Projesi - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Cami-i Kebir, Kayseri'de önemli bir kültürel miras yapısıdır. Orijinali Ankara Etnografya Müzesinde sergilenmekte olan ahşap kapılarının aslına uygun olarak canlandırılması çalışması ile başlayan kapsamlı bir koruma projesi geliştirilmiştir. Bu doğrultuda, Kayseri'nin tarihinde önemli bir yere sahip olan Cami-i Kebir'in tarihi kapıları detaylı bir şekilde araştırılmış, yeniden projelendirilerek dijital arşivi hazırlanmıştır. Araştırma ve inceleme çalışmalarının sonucunda, aslına uygun bir şekilde yeniden üretilen kapı kanatlarının el işçiliği ile yeni bir değer olarak kentin kültürel mirasına kazandırılmıştır. Bu önemli adım, ahşap oyma sanatının önemli temsilcileri ve usta zanaatkârlar tarafından gerçekleştirilmiştir. El emeği ve özveriyle üretilecek olan yeni kapı kanatları, 1205 yılında Muzafferuddin Mahmut tarafından yapılan tamir sırasında yerleştirildiği kabul edilen orijinal kapıları aslına uygun bir şekilde yeniden canlandırılmıştır